دستکش ایمنی
اصل اساسی برای انجام هر کاری ایمنی در کار است. تمامی تکنسین های ایمنی باید دوره های آموزشی ایمنی را برای آمادگی و شروع به کار بگذرانند. گاهی در بعضی فعالیت ها نیاز به تجهیزات ایمنی و ابزارآلات مناسب آن کار است، در نتیجه فرد باید شناخت کافی نسبت به آن ها داشته باشد. همچنین امروزه با پیشرفت سریع تکنولوژی، دستگاه ها، مواد های شیمیایی جدید، کارگاه های جدید و… ساخته می شوند، که رعایت ایمنی در مقابل آن ها امری ضروری است. اقدامات ایمنی از جمله پوشیدن دستکش ایمنی، ریسک رخ دادن اتفاقات را پایین می آورد؛ پس با رعایت ایمنی در کار، از جان خود و اطرافیانمان محافظت خواهیم کرد.
آشنایی با دستکش ایمنی
یکی از تجهیزات ایمنی موجود در کار، دستکش ایمنی است که با توجه به جنس، کاربرد، نحوه استفاده و در نهایت ظاهر با هم متفاوت هستند. دستکش ایمنی در محیط های مختلف مانند کارگاه ها، نانوایی ها، بیمارستان ها، کارخانه ها، کمپ های ساختمانی و هر جایی که انسان باید با دست خود عملی انجام دهد، کاربرد زیادی دارد. به نحوی می توان گفت لباسی است برای مراقبت از انگشتان و مچ دست، در مقابل انواع تهدیدات خطرناک در محل کار مانند اشیاء، مواد شیمیایی، ضربه، فشار، حرارت و… . دستکش ایمنی برای هر صنعتی متفاوت است، چراکه باید نیازهای فرد را با توجه به نوع فعالیت، برآورده کند.
عضوی از بدن که در هر حالتی درگیر می باشد، دست هایمان است که ایمنی و مراقبت از آن ها بسیار مهم تلقی می شود؛ بیشترین فعالیت بدنی ما توسط دست هایمان انجام می شود و اولین وسیله دفاعی ما در برابر حوادث دست هایمان است. در بعضی مشاغل مانند آتش نشانی، کار در محیط های شیمیایی، کارگاه های صنعتی و… اهمیت دستکش ایمنی کاملا واضح است؛ باتوجه به شرایط موجود در هر کدام با کوچک ترین اشتباه، یا عدم محافظت از دستان، امکان رخ دادن حوادث افزایش می یابد که نتایج غیر قابل جبرانی در پیش خواهد داشت.
اگر از دستکش ایمنی مختص هر کاری استفاده نشود، به مراتب باعث کاهش عملکرد یا تعریق دست و یا حتی ایجاد حساسیت در فرد می شود که این موضوع تسلط بر کار را کم می کند. مکانیزم ساخت این دستکش ها به نحوی است که در عین محافظت، نباید در خلل کار مشکلی بوجود بیاورند.
انواع دستکش های ایمنی
دستکش های ایمنی با توجه به کاربرد آن ها تقسیم بندی می شوند؛ این تقسیم بندی ها به افرادی که قصد انتخاب و تهیه آن را داشته باشند، کمک زیادی می کند. در ادامه مطلب تلاش کرده ایم تا شما عزیزان به طور کامل با انواع دستکش ایمنی آشنا شوید.
-
دستکش ایمنی عمومی
دسته عمومی همانطور که از نامش پیداست طیف وسیعی از مشاغل مانند سازندگان، لوله کش ها، کارگران کارخانه ها، مکانیک ها و همچنین استفاده های خانگی را در بر می گیرد. اغلب این دستکش ها در برابر تاول و زخم، روغن، اصطکاک، مواد شیمیایی با غلظت کم و… مقاوم هستند، اما نوع آن با توجه به کاربرد متفاوت است و موارد گفته شده بصورت کلی می باشد.
-
دستکش مواد شیمیایی
دستکش های ایمنی مقاوم در برابر مواد شیمیایی، در مقابل طیف گسترده ای از محصولات اسیدی و مواد شیمیایی محافظت می کنند. بسته به قدرت مواد شیمیایی، دستکش ایمنی باید از استاندارد های مناسبی برخوردار باشد. این دستکش ها عموما از جنس لاستیک یا پلیمر غیر حلال در اسید تولید می شوند؛ البته نوع و جنس این دستکش ها با یکدیگر تفاوت های زیادی دارد، چون هر نوع اسیدی خصوصیات منحصر بفردی دارد و قابلیت از بین برندگی محدوده ای از مواد را دارد.
-
دستکش پنچری
دستکش های ایمنی مقاوم در برابر پنچری وظیفه محافظت از اشیاء تیز، مانند میخ و پیچ یا نخاله های ساختمانی، ورق های فلزی و مشکلات حمل و نقلی را بر عهده دارد. این نکته قابل اشاره است که دستکش مقاوم در برابر پنچری، از اشیاء خیلی نازک و تیز مثل سوزن های زیر پوستی و خرده ریزه های شیشه محافظت نمی کند، پس استفاده از دستکش مقاوم در برابر سوزن ضروری است.
-
دستکش عایق برق
این نوع دستکش عایق، معمولا از مواد لاتکس و برای محافظت در برابر درجات متفاوت ولتاژ الکتریکی ساخته می شود. طبق استاندارد ها، دستکش های ایمنی برق هر 6 ماه آزمایش می شوند تا محافظت آن ها سنجیده شود. از مصرف کنندگان این دستکش ها می توان به تکنسین های سازمان برق یا متخصصان طراحی و پیاده سازی دکل برق اشاره کرد.
-
دستکش گرم و سرد
این دست از دستکش ها در برابر گرمای ناشی از اجاق ها، جوشکاری، وسایل برقی و سایر خطرات ناشی از کار با گرما یا سرما محافظت می کنند. همچنین نوع دستکش با توجه به کاربرد آن، خشک یا مرطوب بودن، شدت گرما و سرما و همچنین وجود شعله باز یا جرقه تفاوت دارد. بعضی از دستکش های ایمنی که در برابر گرما مقاوم اند، می توانند تا دمای 315 درجه سانتیگراد را تحمل کنند.
-
دستکش یکبار مصرف
دستکش های یکبار مصرف ایمنی همانطور که از نامشان مشخص است، برای یک مرتبه استفاده بکار می روند. کاربرد آن ها در هنگام جابجایی بین کارها در زمان تولید، مونتاژ یا ساخت، در محیط های پزشکی و درمانی می باشد. با توجه به نوع استفاده، دستکش ایمنی یکبار مصرف می تواند به عنوان عایق، زیر دستکش های دیگر پوشیده شود تا از نفوذ آلودگی یا مایعات خطرناک محافظت کند.
-
دستکش های برش
دستکش های ایمنی مخصوص برش دارای مقاومت بالا در برابر بریده شدن هستند، که با انجام آزمایشات برش زنی به درجه های مختلف تقسیم بندی می شوند. از این دستکش ها در تکنیک های مختلف با کاربرد های گوناگون مانند کار با فولاد، کار با شیشه، چوب بری، قصابی، ساخت ماشین و غیره استفاده می شود. قسمت های بیرونی این دستکش ها از زنجیر های ریز به هم پیوسته شده ساخته شده است. دستکش های مقاوم در برابر برش بسته به نوع فعالیت طراحی شده اند که اکثرا دارای ویژگی های دو چندان محافظتی هستند؛ به عنوان مثال، دستکش مورد استفاده در تولید خودرو معمولا دارای ویژگی های مقاومتی در برابر سوراخ شدن یا روغن است. اما دستکش ایمنی برش برای صنایع غذایی ممکن است از ویژگی های بهداشتی مانند هماهنگی رنگ برای جلوگیری از آلودگی متقابل محصولات غذایی و انواع آن بهره می برد.
-
دستکش ایمنی آتش نشانی
دستکش های آتش نشانی برای محیط های عملیاتی طراحی شده اند که درجه حرارت بسیار بالا است، همچنین در عملیات های نجات لازم است که آتش نشان مستقیما با آتش تماس داشته باشد، بنابراین جنس این دستکش ها نسوز می باشد و مکانیزم مناسبی دارند، تا تسلط و دقت آتش نشان دچار مشکل نشود.
آیا به آشنایی بیشتر با تجهیزات آتش نشانی علاقه مندید؟ پس اینجا کلیک کنید!
چکیده
ما در این مقاله به بررسی نحوه ساخت، کاربرد ها و انواع دستکش ایمنی و ضرورت استفاده از آن پرداختیم. دستکش های ایمنی بسته به محل کار متفاوت هستند، زیرا هر شخص در برابر خطرات ناشی از فعالیت شغلی خود قرار می گیرد و شاید کار او با عدم رعایت اصول ایمنی، آسیب جدی ای به دستانش برساند. امیدواریم این مطلب اطلاعات مفیدی را به شما عزیزان منتقل کرده باشد.
با اشتراک نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود به ما انرژی دهید.
دیدگاهتان را بنویسید